Ταυτότητα

ΙΔΡΥΣΗ: Οι δραστηριότητες του Κέντρου Μελέτης Ορθοδόξου Πολιτισμού ξεκίνησαν από το 1977

ΣΚΟΠΟΙ: Η συστηματική, μεθοδική και συγκριτική μελέτη, ανάλυση, διατήρηση, παραπέρα καλλιέργεια και ανάδειξη της κρητικής και γενικότερα της ελληνικής κοινωνικο-πολιτισμικής παράδοσης, η ταυτοποίησή της, ο συσχετισμός της με τις παραδόσεις γειτονικών και άλλων χωρών μέσα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαχρονική έρευνα του ιστορικού και σύγχρονου ρόλου και προβληματισμού της.
Στο πλαίσιο των παραπάνω, προωθώντας τις ελληνικές σπουδές και τον πολιτισμό κι αποβλέποντας στην προαγωγή τους, διενεργούμε εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα από το 2004 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και με τη συνεργασία του Τ.Ε.Ι. και του Δήμου Αγίου Νικολάου. Τα προγράμματα αυτά αφορούν την Ελληνική Γλώσσα, την Ορθόδοξη Θεολογία και τον Πολιτισμό έχουν ευρεία απήχηση σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Εξωτερικού αλλά και σε αλλοδαπούς που κατοικούν στην πόλη και τα περίχωρα του Αγίου Νικολάου.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόσφατα, οι σκοποί του Κέντρου επεκτάθηκαν με την ίδρυση του Ιδρύματος Παιδείας και Πολιτισμού με τον τίτλο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Το Ινστιτούτο, το οποίο διοικείται από Διοικούσα επταμελή Επιτροπή με Μέλη Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και Διδάκτορες είναι επίσης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα έχει ως μέλημα την παραπέρα ανάπτυξη του Κέντρου και του έργου του, και την οργάνωση με τη βοήθεια πανεπιστημιακών καθηγητών προγραμμάτων σπουδών Ελληνικής Γλώσσας, Ορθοδόξου Θεολογίας, και Πολιτισμού υψηλού επιπέδου. Το Καταστατικό εγκρίθηκε, με την υπ’αριθ. 37/2008 απόφαση του Πρωτοδικείου Λασιθίου.

ΙΔΡΥΣΗ – ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας, Ορθοδόξου Θεολογίας και Πολιτισμού (Ι.Ε.Γ.Θ.Π.) ιδρύθηκε το 2008 και λειτουργεί στο πλαίσιο του καταστατικού του Κέντρου Μελέτης του Ορθόδοξου Πολιτισμού (Κ.Μ.Ο.Π., 1976). Είναι Ίδρυμα μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο έχει ως μέλημα την παραπέρα ανάπτυξη του Κ.Μ.Ο.Π. και του έργου του, την οργάνωση με τη βοήθεια Πανεπιστημιακών Καθηγητών, Ελλήνων και ξένων, προγραμμάτων σπουδών εκμάθησης και βελτίωσης της Ελληνικής Γλώσσας, Ορθοδόξου Θεολογίας και Πολιτισμού υψηλού επιπέδου.

Συγκεκριμένα, αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιστημονικο-παιδαγωγικής έρευνας και στην Ελληνορθόδοξη Ευρωπαϊκή εξέλιξη και προοπτική.

Οι Βραχυπρόθεσμοι Στόχοι του Ι.Ε.Γ.Θ.Π. είναι:

α) Η δημιουργία προγραμμάτων αρχαίας, νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, ορθοδόξου Θεολογίας και πολιτισμού. Ειδικότερα, εκκλησιαστικής παλαιογραφίας, επεξεργασίας αρχαίων, ελληνικών, αγιογραφικών και πατερικών κειμένων με Η.Υ., όπως επίσης και θρησκευτικού τουρισμού, τα οποία απευθύνονται πρωτίστως σε ομογενείς, σε φοιτητές και Ελληνιστές Καθηγητές του Εξωτερικού.

β) Η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων θεολογικής ορολογίας, Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Ποιμαντικής και Κανονικού Δικαίου, Βυζαντινής Τέχνης και Μουσικής. Ειδικότερα, Σλαβικής και Ρωσικής γλώσσας και Ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών για Ημεδαπούς και Ευρωπαίους πολίτες.

γ) Η συνέχιση εκδόσεως του επιστημονικού περιοδικού «Ύδωρ εκ Πέτρας» και του εκδοτικού έργου του Κ.Μ.Ο.Π.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το Ι.Ε.Γ.Θ.Π. διοικείται από επταμελή διοικούσα επιτροπή, έχουσα ως Πρόεδρο τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Εμμ. Μαρνέλλο, Δρ. Θεολογίας, Καθηγητή και Μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου.

Γενικός Γραμματέας της Δ.Ε. είναι ο κος Εμμανουήλ Δρακάκης, Δρ. του Πανεπιστημίου Κρήτης, Προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Ηρακλείου.

Μέλη είναι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και διδάκτορες Πανεπιστημίου από την Κρήτη και λοιπή Ελλάδα.

Ο ιατρός κος Εμμανουήλ Κλώντζας, έχει οριστεί ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Εκπρόσωπος του Κ.Μ.Ο.Π. στο Ινστιτούτο είναι ο κος Ιωάννης Λίλης, Λέκτορας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Ι.Ε.Γ.Θ.Π.

Το Ινστιτούτο στην παρούσα φάση που στερείται πάγιων πόρων αδυνατεί να προσλάβει διδακτικό και διοικητικό προσωπικό για να καλύψει διαρκείς και έκτακτες ανάγκες.

Η διοικούσα επιτροπή μελετά τη δυνατότητα πλήρωσης τριών τουλάχιστον θέσεων Φιλολόγων και Θεολόγων τους οποίους θα επιλέξει με βάση τα βιογραφικά τους σημειώματα και τη διάθεση τους για εθελοντική προσφορά.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του 2013, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν:

$11. Η κα Αικατερίνη Χουλιάρα, Καθηγήτρια Φιλόλογος.

$12. Η κα Ιωάννα Χρονάκη, Φιλόλογος.

$13. Η κα Μαριλένα Μπιλανάκη, Επικοινωνιολόγος, MScΠαντείου Πανεπιστημίου.

Στη διεκπεραίωση του ηλ. ταχυδρομείου και λοιπής αλληλογραφίας συμβάλλουν τα μέγιστα: κος Εμμανουήλ Μαρνέλλος, Θεολόγος και κος Αθανάσιος- Αλέξιος Μαρνέλλος, Ιδιωτικός Υπάλληλος.

church-sketch