ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΙΔΡΥΣΗ- ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ,

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (Ι.Ε.Γ.Θ.Π.)

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας, Ορθοδόξου Θεολογίας και Πολιτισμού(Ι.Ε.Γ.Θ.Π.) είναι φορέας Παιδείας και Πολιτισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 2008, στα Έξω Λακώνια Λασιθίου, πλησίον του Τ.Ε.Ι. Αγίου Νικολάου, ως αυτοτελής εκπαιδευτική δραστηριότητα και λειτουργεί στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Πρωτοδικείο Λασιθίου καταστατικού του Κέντρου Μελέτης του Ορθόδοξου Πολιτισμού (Κ.Μ.Ο.Π.). Έτος Ίδρυσης του Κ.Μ.Ο.Π. 1976. Έδρα του: Η πόλη του Αγίου Νικολάου, πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου. Κέντρο εκπαιδευτικών δράσεων, λειτουργικής και πνευματικής ζωής του κέντρου και του Ινστιτούτου: Ο ιδρυματικός Ναός Ρόδον το Αμάραντον και των Αγίων Σεργίου του Ραντονέζ και Νεκταρίου Πενταπόλεως και τα μικρά παρεκκλήσια στα γραφεία των φορέων στα Έξω Λακώνια: Ευαγγελίστριας και Αγίων Προορατικών Γερόντων της Κρήτης.

Το Ινστιτούτο απαρτίζουν δεκάδες επιστημονικά Μέλη του Κ.Μ.Ο.Π. από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το Εξωτερικό, κυρίως, θεολόγοι, φιλόλογοι, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, καθώς και ιερείς, ιατροί, νοσηλευτές, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, άνω των εκατόν πενήντα (150) προσώπων, οι οποίοι με αγάπη, υπεράνθρωπες προσπάθειες, κόπους και θυσίες στηρίζουν αφιλοκερδώς το έργο του και συνδράμουν υλικά και ηθικά μεν στην οργάνωση και πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων υψηλού επιπέδου Ελληνικής και Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ορθοδόξου Θεολογίας και Ελληνικού και Σλαβικού Πολιτισμού επιστημονικά δε στη συγγραφή και έκδοση των δυο πολύγλωσσων επιστημονικών περιοδικών: ΥΔΩΡ ΕΚ ΠΕΤΡΑΣ και ΥΠΕΡΩΟΝ ΡΟΔΟΝ ΤΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ.

Από το 2011 και εξής, μετά την ένταξη του Ινστιτούτου στο Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Θεολογικών Σχολών και το άνοιγμα που έγινε προς τη Ρωσία και τα Βαλκάνια, έχουν εγγραφεί επίσης, ως αντεπιστέλλοντα μέλη, άνω των σαράντα (40) Ρώσοι-Σλάβοι καθηγητές, φοιτητές και φοιτήτριες.

Το Ινστιτούτο έχει ως μέλημα την παραπέρα ανάπτυξη του Κ.Μ.Ο.Π. και του επιστημονικού και εκδοτικού έργου του, καθώς και την οργάνωση προγραμμάτων σπουδών εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, Ορθοδόξου Θεολογίας και Πολιτισμού υψηλού επιπέδου και παράλληλα εκπαιδευτικών δράσεων σε Ορθόδοξα Ρωσικά Πανεπιστήμια με τη βοήθεια Πανεπιστημιακών Καθηγητών, Ελλήνων και Ξένων, ιδιαίτερα Θεολογικών Ακαδημιών και Σεμιναρίων της Ρωσίας, της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σεργίου των Παρισίων και της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου. Επίσης αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιστημονικο-παιδαγωγικής έρευνας και στην Ελληνορθόδοξη Ευρωπαϊκή εξέλιξη και προοπτική.

Το Ι.Ε.Γ.Θ.Π. έχει ως βραχυπρόθεσμους στόχους:

α) Τη δημιουργία προγραμμάτων αρχαίας, νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, ορθοδόξου Θεολογίας και Ελληνικού πολιτισμού. Ειδικότερα, εκκλησιαστικής παλαιογραφίας, επεξεργασίας αρχαίων, ελληνικών, αγιογραφικών και πατερικών κειμένων με Η.Υ., όπως επίσης και θρησκευτικού τουρισμού, τα οποία απευθύνονται πρωτίστως σε ομογενείς, σε φοιτητές και Ελληνιστές Καθηγητές του εξωτερικού.

β) Τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων θεολογικής ορολογίας, Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Ποιμαντικής και Κανονικού Δικαίου, Βυζαντινής Τέχνης και Μουσικής. Ειδικότερα, Ρωσικής, Σλαβικής γλώσσας και Πολιτιστικής Ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών για ημεδαπούς και Ευρωπαίους πολίτες.

γ) Τη συνέχιση εκδόσεως του επιστημονικού περιοδικού συγγράμματος «Ύδωρ εκ Πέτρας» (1998-2012)και την ενίσχυση της επιστημονικής λειτουργίας του Κ.Μ.Ο.Π.

δ)Την έκδοση από του 2014, δίγλωσσου περιοδικού εκπαιδευτικού εντύπου (στα ελληνικά και τα ρωσικά) με τον τίτλο: «ΤΟ ΥΠΕΡΩΟΝ ΡΟΔΟΝ ΤΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ», σε συνεργασία με Ρώσους Κληρικούς, καθηγητές Θεολογικών Ακαδημιών και Σεμιναρίων, Ορθόδοξων Πανεπιστημίων και Φιλολογικών Σχολών και Κέντρων Ελληνικών Σπουδών της Ρωσίας. Στο έντυπο αυτό δημοσιεύονται επιλεκτικά, Μαθήματα, Εισηγήσεις, Διαλέξεις, Επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες εκπαιδευτικών θερινών προγραμμάτων Σπουδής Ελληνικής Γλώσσας, Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού που παραδίδονται σε Ρώσους και γενικότερα Σλάβους φοιτητές και φοιτήτριες του Ινστιτούτου από μόνιμους και επισκέπτες Πανεπιστημιακούς καθηγητές Έλληνες και Ρώσους στο Τ.Ε.Ι. Αγίου Νικολάου Κρήτης ή σε Πανεπιστήμια της Ρωσίας.

Ιδρυτής και διευθυντής του ΥΔΑΤΟΣ ΕΚ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΕΡΩΟΥ: καθηγητής πρωτ. Γεώργιος Μαρνέλλος.

Εκδοτική Επιτροπή της Σειράς των Θερινών προγραμμάτων στη Ρωσική Γλώσσα για τις ανάγκες του ΥΠΕΡΩΟΥ:

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές: Κυρία Τατιάνα Μπορίσοβα, πρωθιερεύς π. Βόρης Πιβοβάρωφ, Ηγούμενος π. Διονύσιος Σχλενώφ, κυρία Σοφία Ακμαντίεβα, π. Αντώνιος Ποντορόβσκη.

Επιμελητής Β΄ τεύχους που εκτυπώνεται στη Σαμάρα Ρωσίας, ο Ελληνιστής Ιερομόναχος π. Αντώνιος Ποντορόβσκη, διδάσκων στο Θεολογικό Σεμινάριο και τη Φιλοσοφική Σχολή της Σαμάρας.

ΘΕΡΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (2004- 2014). ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, ΚΑΤ΄ΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Α’ Πρόγραμμα: Εκμάθηση και βελτίωση της Ελληνικής Γλώσσας.

Γενικός Διευθυντής για τη διοργάνωση και το συντονισμό όλων των προγραμμάτων: Μανώλης Δρακάκης, Δρ των Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής φιλόλογος-ιστορικός με βοηθούς συντονιστές 1. Δρα Αμαλία Γεναράκη, καθηγήτρια της Αγγλικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης 2. Τατιάνα Μπορίσοβα, Δρα Ρωσικής και Ελληνικής Φιλολογίας, Διδάσκουσα στο πανεπιστήμιο των Αθηνών 3. Μανώλη Πετάση, καθηγητή Ελληνικής Φιλολογίας  ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος Σπουδών των τμημάτων της Ελληνικής Γλώσσας Διδάσκουν Φιλόλογοι Καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Β΄ Πρόγραμμα: Σπουδή στην Ελληνική Γλώσσα, την Ορθόδοξη Θεολογία και τον Πολιτισμό- Μεταπτυχιακού επιπέδου.

Διδάσκουν Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και Διδάκτορες Πανεπιστημίου. Επιστημονικοί Σύμβουλοι του προγράμματος έχουν ορισθεί οι Φιλόλογοι Καθηγητές: 1. Νίκος Παπαδογιαννάκης, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, 2. Παναγιώτης Σκαλτσής, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης 3. Απόστολος Μπουρνέλης, καθηγητής της Π.Α.Ε.Α.Κ. 4. Πρωτ. Γεώργιος Μαρνέλλος 5. Αντώνιος Σανουδάκης, Δρ Θεολογίας, φιλόλογος, Επίκουρος καθηγητής της Π.Α.Ε.Α.Κ. και τ. Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και 6. ο Γαλλοελβετός καθηγητής της Αρχαίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας και της Γαλλικής Φιλολογίας κ. Νικόδημος-Ιωάννης Richard.

Γ΄ Πρόγραμμα: Ελληνική Παλαιογραφία. Λειτούργησε κατόπιν αιτήματος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και του Τμήματος Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας το καλοκαίρι του 2013.

Συντονιστής και Διδάσκων: ο κος Εμμ. Δρακάκης, Δρ. Φιλόλογος, Ιστορικός, Παλαιογράφος.

Συνεργαζόμενα Α.Ε.Ι. και Ανώτερες Σχολές

1.Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Ηρακλείου Κρήτης (2004-2007), επί Σχολαρχίας π. Γεωργίου Μαρνέλλου

2.Το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Αγίου Νικολάου Κρήτης, το οποίο παραχωρεί ευγενώς με την έγκριση της κεντρικής διοίκησης Τ.Ε.Ι. Κρήτης, τις αίθουσες διδασκαλίας του, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και το κυλικείο, προσφέρει όλα τα υλικοτεχνικά μέσα για την ομαλή λειτουργία των προγραμμάτων και τούτο χάρις στην ευγενή διάθεση και συνεχή στήριξη στην προσπάθειά μας των Διευθυντικών πανεπιστημιακών στελεχών του: κας Φωτεινής Βούλγαρη, κ.Δημοτίκαλη, κ. Παπαδάκη και όλων των συνεργατών τους.

3.Η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης με την ολόθερμη στήριξη της διοικούσας επιτροπής, η οποία τελεί υπό την προεδρία του Σεβασμ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, τακτικού καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Θεσ/κης. Πολλοί επιστήμονες και Καθηγητές της εν λόγω Ακαδημίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αθηνών και Θεσ/κης και άλλων Ξένων Πανεπιστημίων διδάσκουν αφιλοκερδώς ( 2007-2014) στα εν λόγω προγράμματα στηρίζοντας έτσι το έργο του Ι.Ε.Γ.Θ.Π.

4.Η Θεολογική Ακαδημία, το Θεολογικό Σεμινάριο της Μόσχας και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Λαύρα του Αγίου Σεργίου), που στέλνουν φοιτητές και Καθηγητές επί οκτώ (8) συνεχή έτη για να συμμετέχουν στα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα. Με τη συγκεκριμένη Θεολογική Ακαδημία υπάρχουν μόνιμες εκπαιδευτικές ανταλλαγές και στενή αγαστή συνεργασία από το έτος 2000.

5.Το Πανεπιστημιακό Θεολογικό Ινστιτούτο των Παρισίων. Ο νυν Πρύτανης Αρχιεπίσκοπος της Ρωσικής Διασποράς των Παροικιών στη Δυτική Ευρώπη κ. ΙΩΒ GETCHA και ο νυν κοσμήτορας Πρωτ/ρος Νικόλαος Σερνοκράκ (CERNOKRAK) φοίτησαν στα προγράμματα της Ελληνικής Γλώσσας του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας.

6.Τα Πανεπιστημιακά Θεολογικά Σεμινάρια της Σαμάρας, του Νοβοσιμπίρσκ και το ορθόδοξο Γυμνάσιο του Αγίου Σεργίου του Νοβοσιμπίρσκ.

Το Μάιο του 2007 πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκκλησιαστικού τουρισμού και γνωριμίας με την ελληνική γλώσσα, το Μινωικό πολιτισμό και τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου σε συνεργασία με το Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο Σαμάρας και Συζράν κ. Σέργιο, Πρύτανη, ο οποίος συνοδεύτηκε από καθηγητές και εικοσαμελή ομάδα φοιτητών του Θεολογικού Σεμιναρίου της Σαμάρας. Συνδιοργανώθηκε κοινή μουσική εκδήλωση βυζαντινής και σλαβικής μουσικής στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ, την οποία παρακολούθησαν οι Αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου και έγινε ένα προσκύνημα και θεία λειτουργία στον Άγιο Νεκτάριο Χανίων με επικεφαλής τον π. Γεώργιο Μαρνέλλο.

ΡΩΣΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΙΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Κ.Μ.Ο.Π. ή ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:

1. Ηγούμενος π. Διονύσιος Σχλενώφ (Μόσχα)

2. Πρωθιερεύς π. Βόρης Πιβοβάρωφ (Νοβοσιμπίρσκ)

3. Πέτρος Μιχαήλωφ (Μόσχα)

4. Πρωτ. Νικόλαος Cernokrak(Παρίσι)

5. Ιερομόναχος π. Αντώνιος Ποντορόβσκη

6. Γαλλοελβετός καθηγητής Νικόδημος-Ιωάννης Ριχιάρ.

Συνεργαζόμενοι Φορείς, για τα εκπαιδευτικά θερινά προγράμματα μέχρι σήμερα:

1.Κέντρο Μελέτης Ορθοδόξου Πολιτισμού Κρήτης

2.Δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου

3.Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου

4.Περιφέρεια Κρήτης

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται πρώτιστα σε αποφοίτους Λυκείων, σε απόφοιτους ΑΕΙ, ΤΕΙ, σε φοιτητές Εκκλησιαστικών, Θεολογικών, Τουριστικών Σχολών, και Σχολών Ξεναγών, σε νέους εκπαιδευτικούς, σε κληρικούς και λαϊκούς, στελέχη της Ι. Μ. Πέτρας και Χερρονήσου και λοιπών Μητροπόλεων, οι οποίοι υπηρετούν σε παραθεριστικά κέντρα, σε Μοναστήρια και Ενορίες Τουριστικών περιοχών. Σημειώνεται ότι και το πρόγραμμα της Ρωσικής Γλώσσας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κ.Μ.Ο.Π. και την Πατριαρχική Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Ινστιτούτου έχει αναθέσει τη Διεύθυνση του χειμερινού προγράμματος της ρωσικής γλώσσας και της Σλαβικής Φιλολογίας στον καθηγητή Πρωτ. Γεώργιο Μαρνέλλο, ο οποίος ομιλεί τη Ρωσική Γλώσσα και έχει πολλές γνώσεις στη Σλαβική. Το έργο της Δ/νσης του προγράμματος και της Γραμματείας στηρίζει, κατά το έτος 2015, ο πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Ιωάννης Λίλης. Διδάσκοντες είναι καθηγητές Φιλολογίας, Θεολογίας και διδάκτορες Πανεπιστημίων. Διδάσκουν η Ρωσίδα Φιλόλογος πανεπιστημιακή καθηγήτρια κα Τατιάνα Μπορίσοβα, η Ρωσίδα Φιλόλογος κα Όλγα Μεθυμάκη και άλλοι. Τo τμήμα των επαναλήψεων για τους πρωτοετείς στα ρωσικά, και των πρακτικών ασκήσεων που έχει αναλάβει ο π. Γεώργιος, ενισχύεται με την ολοπρόθυμη προσφορά της Ουκρανής κυρίας Ντάνας Yakimechko.

    Σκοπός του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε στελέχη της τοπικής εκκλησίας και κοινωνίας και ευρύτερα της Εκκλησίας της Κρήτης, να μπορούν να επικοινωνούν με προσκυνητές από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, και τα Βαλκάνια, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν τα Μοναστήρια, τις Ενορίες και τα Βυζαντινά Μνημεία της Κρήτης. Επίσης να αναπτυχθεί μια σχέση γνωριμίας, επικοινωνίας και επαφής με τον ορθόδοξο κόσμο της Ανατολικής Ευρώπης, που προσεγγίζει την Κρήτη με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι: Να καλλιεργηθούν φιλικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας, η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας, να αναδειχθεί δια μέσου της σλαβικής Γραμματείας και της ορθόδοξης παράδοσης η κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Να τεθούν και στην Κρήτη οι βάσεις της ρωσικής γλώσσας και της Σλαβικής Γραμματείας, για νέους Φιλόλογους, Θεολόγους, εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συνεχίσουν ανώτατες σπουδές σε Φιλολογικά Πανεπιστήμια και Θεολογικές Σχολές της Ρωσίας (πτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου).

Σε δεύτερο επίπεδο, οι πλέον φιλομαθείς θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν και να ψάλουν τη Θεία λειτουργία και άλλες ακολουθίες και στα Σλαβονικά, ιδιαίτερα κατά τη μακρά τουριστική περίοδο, και να είναι σε θέση να ξεναγούν τους επισκέπτες μας στα Ιερά Προσκυνήματα και στις τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτό δηλαδή το οποίο κάνει ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου, καθηγητής π. Γεώργιος Μαρνέλλος, και άλλοι ρωσομαθείς κληρικοί, με συνεργασία επισκεπτών κληρικών από τη Ρωσία, με την ευλογία πάντοτε του δραστήριου Οικείου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, κατά τη θερινή περίοδο στην ευρύτερη τουριστική περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Τα προγράμματα Ρωσικής Γλώσσας και Σλαβικής Φιλολογίας πραγματοποιούνται με την ευλογία και συμπαράσταση της Οικείας Μητροπόλεως. Επιπλέον απολαμβάνουν τη συμπαράσταση της Ενορίας της Ευαγγελίστριας του Αγίου Νικολάου και του κ. Ιωάννη Ν. Μαρνέλλου, Υπομηχανικού, οι οποίοι ας σημειωθεί παραχωρούν ευγενώς τις αίθουσες διδασκαλίας των μαθημάτων. Η προσέλευση στα συγκεκριμένα προγράμματα είναι πολύ μεγάλη. Εκ των ογδόντα (80) φοιτητών και φοιτητριών που τα παρακολουθούν (2014-2015) οι περισσότεροι είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Τις βεβαιώσεις σπουδών επέδωσε σε επίσημη τελετή ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας Κρήτης για το θρησκευτικό τουρισμό.

Για πληροφορίες για εγγραφές, θέματα διαμονής και σίτισης μπορείτε να απευθυνθείτε στον κο Εμμανουήλ Πετάση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: petasis2@gmail.com

Για πληροφορίες στα γαλλικά μπορείτε να απευθυνθείτε στον Πρόεδρο του  Ινστιτούτου, Πατέρα Γεώργιο Μαρνέλλο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@igl.gr

Για πληροφορίες στα ιταλικά μπορείτε να απευθυνθείτε στον κο Εμμανουήλ Δρακάκη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emdrakakis@yahoo.gr

Για πληροφορίες στα ρωσικά μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Τατιάνα Μπορίσοβα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: tatianaborissova@gmail.com

Για πληροφορίες στα αγγλικά μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Αμαλία Γεναράκη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: genaraki@uoc.gr

church-sketch