Απολογισμός Μαθημάτων 2013

Οκτώβριος 12th, 2017 Posted by Άρθρα 0 thoughts on “Απολογισμός Μαθημάτων 2013”

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΡΙΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013 ολοκληρώθηκαν τα θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Ε.Γ.Θ.Π. Συγκεκριμένα, λειτούργησαν τα εξής προγράμματα:

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Εκμάθηση και βελτίωση της Ελληνικής Γλώσσας. Δ/ντής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είχε ορισθεί ο Δρ. Φιλόλογος καθηγητής, κ. Εμμανουήλ Δρακάκης. Γράφτηκαν, ύστερα από αίτησή τους, και φοίτησαν  συνολικά τριάντα πέντε (35) φοιτητές και φοιτήτριες, εκ των οποίων οι περισσότεροι Ρώσοι και Ουκρανοί και οι υπόλοιποι δύο Σέρβοι, ένας από την Ουγκάντα, μια Αγγλίδα και δυο παιδιά ομογενών από το Νιού Κάστελν. Οι φοιτητές, μεταξύ των οποίων τρεις ιερείς και δύο Διάκονοι, ήσαν φοιτητές ή απόφοιτοι του Θεολογικού Σεμιναρίου και του μεταπτυχιακού Τμήματος της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Αγίου Τύχωνα και άλλων Σεμιναρίων και Πανεπιστημίων του Νοβοσιμπίρσκ, της Σταυρουπόλεως, της Σαμάρας κ.α. Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τα προγράμματα -πρώτο και δεύτερο- το ευχάριστο γεγονός ότι τα παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκτός από τους φοιτητές ,και πολλοί καθηγητές ξένων Σχολών και Πανεπιστημίων, όπως οι π. Θεόδωρος YULAEV, καθηγητής της Κλασσικής Φιλολογίας και της Εβραϊκής, π. Γεράσιμος VERTEY, Διπλ. Πολυτεχνείου και του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου της Μόσχας, καθηγητής της Ιστορίας της Θρησκείας (Σαμάρα), π. Βιατσεσλάβ BOCHAROV, θεολόγος και απόφοιτος του Τμήματος της Ιστορίας του Παν/μίου της Σταυρουπόλεως, Σοφία AKHMADIEVA, βιολόγος και καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και της Σλαβονικής Φιλολογίας (Νοβοσιμπίρσκ), Παύλος DOBROTSVETOV, καθηγητής της Πατρολογίας της Θεολογ. Ακαδημίας της Μόσχας, Ανδρέας GORBATYUK, φυσικός, καθηγητής Τ.Ε.Ι., Ελένη BELOBORODOVA και Όλγα LISITSINA, καθηγήτριες της Σχολής  Αγιογραφίας της Λαύρας, Παύλος LADNOV, οικονομολόγος, Χριστίνα PIVOVAROVA, μουσικός, διευθύντρια χορωδίας, Μιχαήλ KVASHNIN, θεολόγος, Διπλ. Μεταπτυχ. Σπουδών, και Κων/νος NORKIN, θεολόγος και δημοσιογράφος. Δίδαξαν στο πρώτο πρόγραμμα οι Φιλόλογοι καθηγητές: Εμμανουήλ Πετάσης (από την Ιεράπετρα), Χρύσα Περάκη (από τη Σητεία), Καλλιόπη Πιταροκοίλη και Αικατερίνη Χουλιάρα (από τον Άγιο Νικόλαο). Στο πρόγραμμα αυτό εντάχθηκε για πρώτη φορά, πειραματικά, το Φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας και θεολογικής ορολογίας για Ελληνιστές καθηγητές, οι οποίοι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, την διδάσκουν στις Σχολές, στα Γυμνάσια ή στις Ακαδημίες. Δίδαξαν απογευματινές ώρες σε κατάλληλη αίθουσα που διαμορφώθηκε στα Έξω Λακώνια, πλησίον του Ι. Ναού Αγίου Νεκταρίου, οι π. Γεώργιος Μαρνέλλος και  Πόπη Πιταροκοίλη (δύο δίωρα εβδομαδιαίως). Το φροντιστήριο παρακολούθησαν όλοι οι καθηγητές και φοιτητές που ομιλούν πολύ καλά τα ελληνικά. Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, το Ινστιτούτο προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα διοργάνωσης για το επόμενο καλοκαίρι ενός ξεχωριστού τμήματος το οποίο να απευθύνεται αποκλειστικά σε ελληνιστές καθηγητές και φοιτητές. Στο τμήμα αυτό προτίθεται να διδάξει και ο Ελβετός καθηγητής κ. Νικόδημος, Ιωάννης-Ιάκωβος RICHARD.

Ο πρώτος αυτός κύκλος του προγράμματος έκλεισε με τις τελικές εξετάσεις των σπουδαστών και για τα τρία επίπεδα (αρχάριοι- μεσαίοι-προχωρημένοι).

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ -ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Συντονιστές για το πρόγραμμα Σπουδής στην Ορθόδοξη Θεολογία και τον Πολιτισμό ήταν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές: π. Γ. Μαρνέλλος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Παναγιώτης Σκαλτσής, Αμαλία Γεναράκη, Τατιάνα Μπορίσοβα, π. Διονύσιος Σχλενώφ, π. Βόρης Πιβοβάρωφ. Ειδικότερα, για τη σπουδή στην ελληνική γλώσσα συντονιστές και επιστημονικοί σύμβουλοι του Ινστιτούτου έχουν ορισθεί οι παρακάτω πανεπιστημιακοί καθηγητές: 1. Νίκος Παπαδογιαννάκης, Φιλόλογος, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τ. Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής. 2. Αντώνιος Σανουδάκης, Δρ Θεολογίας, Φιλόλογος και Θεολόγος, τ. Σχολικός Σύμβουλος των Φιλολόγων, Επίκουρος καθηγητής της Α.Ε.Α.Η.Κ. 3. Nicodème-Jean-JaquesRICHARD, καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής, της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Γαλλικής Φιλολογίας (Παν/μιο της Γενεύης). Το πρόγραμμα αυτό εγκαινίασε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος ο οποίος συναντήθηκε με τους φοιτητές στο Τ.Ε.Ι. Αγίου Νικολάου και είχε μακρά συνομιλία μαζί τους. Δίδαξαν οι παρακάτω πανεπιστημιακοί καθηγητές: 1. Νίκος Παπαδογιαννάκης, Σταύρος Μαραγκουδάκης, π. Γ. Μαρνέλλος, Απόστολος Μπουρνέλης, Αντώνης Σανουδάκης, Ιωάννης Λίλης, Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκης, και από ξένα Πανεπιστήμια οι : κ. Jean-JacquesRICHARD, π. Διονύσιος Σχλενώφ και η κυρία Σοφία Akhmadieva. Επίσης, ο καθηγητής π. Σέργιος Μαρνέλλος, Δρ Θεολογίας, και οι κυρίες Μαρία Χατζηπαναγιώτη, καθηγήτρια Φιλόλογος με Μάστερ της Φιλοσοφικής Σχολής Κρήτης και Νεονίλλη Κούπαρη, Ιστορικός-Αρχαιολόγος, διδάσκουσα στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Οι παραδόσεις των διαλέξεων και των σεμιναρίων γίνονταν στην ελληνική γλώσσα και με την συνεχή εκλεκτή παρουσία και βοήθεια της καθηγήτριας κυρίας Τατιάνας Μπορίσοβα και στα ρωσικά. Σύνολο φοιτητών που παρακολούθησαν το δεύτερο πρόγραμμα: τριάντα πέντε (35). Εξ αυτών έλαβαν στις 2/8  τίτλο σπουδών οι τριάντα δυο (32), δηλαδή μόνο οι φοιτητές και καθηγητές ξένων Πανεπιστημίων. Ας σημειωθεί ότι με βάση το καταστατικό του Ιδρύματος ισχύει ότι το Ινστιτούτο «ως εκπαιδευτική μονάδα σπουδών Ελληνικής Γλώσσας, Ορθοδόξου Θεολογίας και Πολιτισμού…παρέχει εκπαίδευση και μπορεί…να διοργανώνει ειδικά προγράμματα σπουδών για τους φοιτητές σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς στόχους του Ινστιτούτου…Η Διοίκηση του Ινστιτούτου…για κάθε πρόγραμμα χορηγεί ανάλογα τίτλο ή πιστοποιητικό σπουδών…» (άρθρο 27).

Ο δεύτερος κύκλος έκλεισε με τη διάλεξη του πανεπιστημιακού καθηγητού της Νεοελληνικής, Αρχαίας Ελληνικής και Γαλλικής  φιλολογίας, κ. N.J.J.Richard , με θέμα το ελληνικό και το λατινικό αλφάβητο – καταγωγή, ανάπτυξη, διάδοση και τροποποιήσεις, την οποία παρακολούθησαν όλοι με ενδιαφέρον και που μετέφρασε στη ρωσική η κ.Τατιάνα Μπορίσοβα, καθηγήτρια της Σλαβονικής και Ρωσικής Φιλολογίας.

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥΣ π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΧΛΕΝΩΦ.

Στην ομάδα αυτή ανήκαν καθηγητές και φοιτητές, κυρίως της Λαύρας του Αγίου Σεργίου, οι οποίοι πλησίον του π. Δ. Σχλενώφ, Δ/ντή της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, βοηθούν ως βιβλιοθηκάριοι. Αξίζει να αναφερθεί η πληροφορία, ότι με ενέργειες του εν λόγω δραστήριου διευθυντή η βιβλιοθήκη εμπλουτίσθηκε τα τελευταία χρόνια με πενήντα δύο χιλιάδες τόμους (52.000) βιβλίων από χώρες κυρίως της Ευρώπης.

Δίδαξε ο κ. Εμμ. Δρακάκης, Διπλ. Αρχειονομίας και Παλαιογραφίας της ομώνυμης Ανωτάτης Σχολής του Βατικανού. Οι σχετικές βεβαιώσεις δόθηκαν σε ειδική σεμνή τελετή στις 26/7 και ώρα 7μμ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στα Έξω Λακώνια. Παρευρέθησαν, εκτός των διδασκόντων και διδασκομένων, ο π. Κων/νος Χατζηδάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ζαχαρένια Βάρδα, οι καθηγητές κ. Σταύρος Μαραγκουδάκης και Ιωάννης Ριχιάρ,  οι κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, τ. Πρόεδρος του διαμερίσματος των Έξω Λακωνίων, Ιωάννης Ν. Μαρνέλλος, Υπομηχανικός, Εμμανουήλ Ζερβός ,δάσκαλος, και πολλοί συγχωριανοί οι οποίοι και ενθουσιάστηκαν από την παράκληση που έψαλλαν τόσο όμορφα  ο χορός των ξένων φοιτητών. Ακολούθησε επίσημη τράπεζα στον καταπράσινο κήπο της οικίας Χαραλάμπη Μαρνέλλου στην οποία παρακάθισαν πενήντα δύο (52) πρόσωπα, όλη η οικογένεια του π. Γεωργίου Μαρνέλλου, ο Αντιπρόεδρος του Κ.Μ.Ο.Π. κ. Ζαχαρίας Παπουτσάκης, ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα στην διοργάνωση των εκπαιδευτικών εκδρομών και στην προετοιμασία της εκδήλωσης, και οι κυρίες της Επιτροπής Εστίας Απόρων φοιτητών του Κέντρου «Μαρία Τουτουδάκη» με επικεφαλής την Πρόεδρο, κυρία Κων/να Αντωνάκη, οι οποίες πρωτοστάτησαν με ενορίτες των Αγίων Αναργύρων και με τη βοήθεια της πρεσβυτέρας Μαρίας στην προμήθεια και την παρασκευή του δείπνου. Με τον πρακτικό αυτό τρόπο αποφεύχτηκε μια μεγάλη δαπάνη την οποία ήταν αδύνατο εκ των πενιχρών εσόδων του να καλύψει μόνο του το Ινστιτούτο.

Το υπεύθυνο έργο του πολυϊστορα Διευθυντή κ. Εμμ. Δρακάκη και όλων γενικά των προγραμμάτων, εντός και εκτός των Διδακτηρίων, στήριξαν και συντόνισαν με κόπο και μόχθο, αλλά και υπευθυνότητα, οι πανεπιστημιακές καθηγήτριες κυρίες Τατιάνα Μπορίσοβα και Αμαλία Γεναράκη, η Προϊσταμένη του Τ.Ε.Ι. Αγίου Νικολάου κυρία Φωτεινή Ψιμάρνη-Βούλγαρη, και το διδακτικό, υπαλληλικό και τεχνικό προσωπικό και ιδιαίτερα το ξενοδοχείο ΜΙΡΑΜΑΡΕ, η εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ και το ΚΤΕΛ Αγίου Νικολάου.  Σε όλους αυτούς αξίζει ο έπαινος και οι ευχαριστίες όλων των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή του Κέντρου, του Ινστιτούτου, της Εκκλ/κής Ακαδημίας Ηρακλείου, του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τη γραμματειακή στήριξη των προγραμμάτων είχε αναλάβει ευγενώς η κ. Αικατερίνη Χουλιάρα. Επίσης, ο π. Γεώργιος και τα παιδιά του, Μανώλης, π. Σέργιος και Αθανάσιος και η φιλόλογος Ιωάννα Χρονάκη. Το δεύτερο πρόγραμμα, το καθαρά φιλολογικό, παρακολούθησαν, επίσης, συντοπίτες και πολλοί φιλόλογοι. Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία της καθηγήτριας κυρίας Τατιάνας Πετρόβνα, Δρ Φιλοσοφίας και συντονίστριας των προγραμμάτων της Σχολής της Ελληνικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού της περιοχής του Τόμσκ της Σιβηρίας. Η κυρία Τατιάνα, η οποία παραθέριζε στο Ηράκλειο, προσήλθε στο Τ.Ε.Ι. Αγίου Νικολάου στις 23/7 και 2/8, για να ακούσει τις διαλέξεις του καθηγητή κ. Ριχιάρ και για να παρευρεθεί στην καταληκτήρια εκδήλωση του Ινστιτούτου μας. Στο πλαίσιο αυτό της δόθηκε το βήμα και παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Εισαγωγή στην Ιστορία της Ελληνικής Φιλοσοφίας».  Στο φιλολογικό πάνελ πρέπει να προστεθεί και η φιλολογική εσπερίδα αφιερωμένη στον Αντρέι Ρουμπλιώφ και τον σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο και τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Αγίου Νικολάου στις 27/7 στο κινηματοθέατρο «Χριστίνα». Σε αυτή ομίλησαν οι : π. Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, Σγουρός Οδυσσέας και η αντιπρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν., κ. Μαρία Κωστάκη. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος κ. Δ. Κουνενάκης, και οι καθηγητές π. Γ. Μαρνέλλος και π. Διονύσιος Σχλενώφ. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι τρεις μεγάλες εκπαιδευτικές και προσκυνηματικές εκδρομές : 1. α) Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας και στην πόλη της Νεάπολης (ξενάγηση π. Κων/νος Περιβολαράκης και καθηγητής Εμμ. Φούσκης). β) Στα Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου: Αγίου Γεωργίου Σελληνάρι, Παναγίας Καρδιώτισσας, Βιδιανής, Κρουσταλλένιας, Κουφής Πέτρας, Κρεμαστών και στην ενορία Καμινακίου. Η υποδοχή και η φιλοξενία  όλων των παραπάνω Ενοριών και Μονών υπήρξε υποδειγματική.  Επικεφαλής ήσαν οι π. Γ. Μαρνέλλος και Κων. Χατζηδάκης.

2. Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Στο πλαίσιο του προγράμματος της εκδρομής  όλοι οι φοιτητές με επικεφαλής τους εξ Ηρακλείου Συντονιστές των προγραμμάτων συμμετείχαν στα εγκαίνια του ιερού ναού της Αγίας Αναστασίας της φαρμακολύτριας. Έγινε θερμή υποδοχή των φιλοξενουμένων φοιτητών από τον Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ. Ειρηναίο, στο παρεκκλήσιο του ενοριακού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, στο παλαιό κοιμητήριο.

Κατά τη διάρκεια γεύματος που παρατέθηκε από την ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου αντηλλάγησαν εκατέρωθεν χαιρετισμοί με εγκαρδιότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος χαιρέτισε τους Ρώσους φοιτητές, μιλώντας με ιδιαίτερη θερμότητα για τις σχέσεις των δυο Εκκλησιών κάτω από τη στέγη της κοινής μητέρας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η εγκαρδιότητα αυτή εκφράστηκε στη συνέχεια και σε σχετική επιστολή η οποία επιδόθηκε δια του π. Γεωργίου σε όλους τους φοιτητές.

Στην αντιφώνησή τους οι φιλοξενούμενοι σπουδαστές ευχαρίστησαν στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου την Αποστολική Εκκλησία της Κρήτης, το πλήρωμα της Εκκλησίας και ιδιαίτερα την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, το Ινστιτούτο και την Α.Ε.Α.Η.Κρήτης για την φιλοξενία και την αγάπη με την οποία τους περιβάλλουν. 3. Στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου επισκέφτηκαν τις Ι. Μονές Αγίας Τριάδος Τσαγκαρόλων, Τ. Προδρόμου Κορακιών, Χρυσοπηγής. Τους τάφους των Βενιζέλων, όπου τέλεσαν τρισάγιον και το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου στο οποίο τελέσθηκε ιερά παράκληση  από τον π. Εμμανουήλ Δερμιτζάκη με συμμετοχή του χορού των Ρώσων φοιτητών. Στο τέλος, οι φοιτητές ξεναγήθηκαν από τον π. Εμμανουήλ στο προσκύνημα και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλία του π. Γεωργίου σχετικά με τη ζωή και τα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως. Μετά τη μικρή δεξίωση στον Άγιο Νεκτάριο, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, οι εκδρομείς μετέβησαν στο χωριό Νεροκούρου, όπου η ενορία του Αγίου Γερασίμου, με επικεφαλής τον δραστήριο εφημέριο π. Κων/νο Τσαγκαράκη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο  πρόσφερε πλούσιο γεύμα με μπόλικο κρητικό κρασί το οποίο  είχαν παρασκευάσει με περίσσια διάθεση και πολλή αγάπη οι κυρίες της ενορίας. Ακολούθησαν ριζίτικα τραγούδια από τους ριζίτες του χωριού και παραδοσιακά τραγούδια από το χορό των φοιτητών. Αυτή η κρητική δεσποτική φιλοξενία θα μείνει αξέχαστη στους φιλοξενουμένους μας  και προβάλλει ταυτόχρονα τα ήθη και τις κρητικές μας παραδόσεις στο Εξωτερικό. Γι΄ αυτό και αξίζουν οι θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα στην Εκκλησία της Κρήτης και τους φιλόξενους Επισκόπους και ιερείς της. Κατά την επιστροφή τους από τα Χανιά πέρασαν από το Ρέθυμνο όπου έγιναν δεκτοί με πολλή αγάπη στους ιστορικούς Ναούς των Εισοδίων της Θεοτόκου, στους Τέσσερις Μάρτυρες και την Αγία Βαρβάρα. Η ξενάγηση στην Αγία Βαρβάρα και στον Μητροπολιτικό Ναό έγινε από τον πανεπιστημιακό καθηγητή πρωτ. Χαράλ. Καμηλάκη, Δρα της Ιστορίας της Τέχνης.

Τη λήξη του όλου προγράμματος σφράγισε μια απλή τελετή απονομής των βεβαιώσεων παρακολούθησης και ιερά παράκληση στον Ιερό Ιδρυματικό ναό “Ρόδον το Αμάραντον” παρουσία και εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Τις βεβαιώσεις για τους δύο πρώτους κύκλους σπουδών απένειμαν ο πρόεδρος  του Ινστιτούτου, π. Γεώργιος Μαρνέλλος και η σύζυγός του, πρεσβυτέρα κ. Μαρία, ο καθηγητής κ.J.J.Richard, ο κ. Μανόλης Κλώντζας, περιφερειακός σύμβουλος, ο αντιπρόεδρος του Κ.Μ.Ο.Π., κ. Ζαχαρίας Παπουτσάκης, οι υπεύθυνοι του προγράμματος, κ. Μανόλης Δρακάκης και οι κυρίες Τατιάνα Μπορίσοβα και Αμαλία Γεναράκη, καθώς και οι διδάσκοντες καθηγητές, κ. Χρύσα Περάκη, Πόπη Πιταροκοίλη, Κατερίνα Χουλιάρα και Μανόλης Πετάσης.

Μέσα σε μια φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος για μια ακόμη χρονιά, αλλά και για τον αποχαιρετισμό των σπουδαστών που ετοιμάζονταν για την επιστροφή στην πατρίδα τους, ο κ. Δρακάκης, ο κ. Κλώντζας και ο π. Γεώργιος Μαρνέλλος εκφράστηκαν με λόγια επαινετικά για το πρόγραμμα και το έργο του Ι.Ε.Γ.Θ.Π.- Κ.Μ.Ο.Π., έργο που προάγει εκτός των άλλων, την φιλία και τον πολιτισμό μεταξύ ομοδόξων λαών.

Όσον αφορά στον κ. Κλώντζα , που για μια ακόμη φορά τίμησε με την παρουσία του και τη στήριξή του τα προγράμματα, εξήρε την τεράστια προσφορά του Ινστιτούτου, όχι μόνο στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και στον ρόλο που διαδραματίζει στην Ορθοδοξία, γενικά, και στην απήχηση της περιοχής μας στα πέρατα της Ασίας και μάλιστα σε μια εποχή δύσκολη , σαν αυτή που διανύουμε, στην οποία η γνώση και η επικοινωνία μεταξύ των λαών κρίνεται αναγκαία. Μιλώντας ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη και ως θεσμοθετημένο μέλος της Δ.Ε. του Ινστιτούτου, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για το έργο που έχουν επιτελέσει, κάνοντας δε ιδιαίτερη μνεία στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι, όπως ανέφερε, αφιλοκερδώς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Τόνισε, ακόμη, την ξεχωριστή προσφορά του π. Γεωργίου Μαρνέλλου, χωρίς την πρωτοβουλία και την στήριξη του οποίου δεν θα έπαιρνε σάρκα και οστά ένα τέτοιο Ίδρυμα στην περιοχή μας, το οποίο προάγει την παράδοση και τον πολιτισμό. Πρότεινε, τέλος, να προχωρήσουμε και στο αντίστροφο, στην εκμάθηση δηλαδή της ρώσικης γλώσσας από ανάλογο εκπαιδευτικό προσωπικό της Ρωσίας.

Κλείνοντας, υποσχέθηκε πως από την πλευρά του θα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης, ασχέτως από τον θεσμικό του ρόλο, όποτε χρειαστεί και με όποιο τρόπο μπορεί.

Ο κ. Δρακάκης Μανόλης, Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου, Φιλόλογος, καθηγητής της Ελληνικής Παλαιογραφίας, μίλησε με τη σειρά του με λόγια επαινετικά για το πρόγραμμα , ευχαριστώντας όλους όσοι το στήριξαν, όλους τους επίσημους φορείς, τα μέλη και τους σπουδαστές, η παρουσία των οποίων όλο αυτό το διάστημα θέρμαινε και τη δική μας πίστη. Ζήτησε δε  τη στήριξη όλων των φορέων και τα επόμενα χρόνια και για τα τρία προγράμματα που είναι σε εξέλιξη.

Αυτό  αποτελεί και την ευχή όλων όσοι ασχολούνται εντατικά και ανιδιοτελώς  με το πρόγραμμα αυτό τα τελευταία χρόνια: να έχει τη στήριξη και τη συμπαράσταση όλων και θέση ανάλογη με το έργο που επιτελεί. 

Εκ του Κ.Μ.Ο.Π. και του Ι.Ε.Γ.Θ.Π.

Πρωτ. Γεώργιος Μαρνέλλος , πρόεδρος Ι.Ε.Γ.Θ.Π

Αικατερίνη Χουλιάρα , Αναπλ.Γεν.Γραμματέας Κ.Μ.Ο.Π.