Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ – ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΛΑΒΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ιούνιος 19th, 2021 Posted by Άρθρα 0 thoughts on “Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ – ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΛΑΒΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Κ.Μ.Ο.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ι.Ε.Γ.Ο.Θ.Π. (1977-2017) ΚΑΙ ΤΟΥ Α΄ ΤΕΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΥΔΩΡ ΕΚ ΠΕΤΡΑΣ» (1978-2018). ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (Ι.Ε.Γ.Ο.Θ.Π.)  ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΛΑΒΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΜΟΣΧΑ. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 2015

 

Στο κτίριο της Κρατικής Ακαδημίας Σλαβικού Πολιτισμού της Μόσχας έγιναν οι πρώτες εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Πρυτάνεων των Σλαβικών Ακαδημιών, των Σλαβικών Μουσείων, Ινστιτούτων Ρωσικού, Βυζαντινού Πολιτισμού και Ιστορίας, Εθνικών Κέντρων Πολιτισμού και Σχολών Καλών Τεχνών, Φιλολογικών, Φιλοσοφικών Πανεπιστημίων, Θεολογικών Σχολών και Θρησκειολογίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Σλαβικών Κρατών. «Ιστορία, Πολιτισμός (Ελληνική, Βυζαντινή, Σλαβική Γλώσσα, Τέχνη, Μουσική) Θρησκεία, Επικαιρότητα» ήταν το κεντρικό θέμα στη συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι δέκα χωρών. Ανάμεσά τους πολλοί πρυτάνεις Πανεπιστημίων και Θεολογικών Ακαδημιών, Πανεπιστημιακοί καθηγητές, διακεκριμένοι επιστήμονες, Φιλόλογοι, Σλαβολόγοι και συγγραφείς της Ρωσίας και άλλων χωρών.

Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Κρήτη από δύο καθηγητές που δραστηριοποιούνται επί μακρόν και με ιδιαίτερη θέρμη και θετικά αποτελέσματα στην διαμόρφωση σχέσεων με τα επιστημονικά Ιδρύματα της Ρωσίας. Τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Μαρνέλλο και την Επιστημονική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου, καθηγήτρια Τατιάνα Μπορίσοβα.
Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, μεταξύ των 35 εισηγητών, ήταν και ο καθηγητής π. Γεώργιος Μαρνέλλος, ως Διευθυντής του Ινστιτούτου, αλλά και ως εκπρόσωπος της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Μίλησε για την αισθητική της φύσεως και των Ρωσικών Μοναστηριών υπό το φως της αισθητικής του Βυζαντίου και της ρωσικής Λογοτεχνίας.
Στη συνεδρία παρέστη και ο Πρύτανης της Ακαδημίας του Σλαβικού Πολιτισμού, Μιχαήλ Μπαλύχιν, ο οποίος συνεχάρη τον π. Γεώργιο για την πολύ ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή για τους Ρώσους εισήγησή του στην ρωσική γλώσσα, η οποία εκτός των άλλων περιείχε ιδιαίτερη αναφορά στην φιλοκαλική αναγέννηση της Ρωσίας και την επίδραση που είχε στη Ρωσική Φιλοσοφία και Λογοτεχνία η ιστορική Μονή της Όπτινα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Μπαλύχιν στο περιθώριο των εκδηλώσεων ζήτησε την στενή επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, υποσχόμενος ότι θα αποστείλει προσεχώς και σχέδιο συμφωνητικού συνεργασίας πενταετούς διάρκειας.
Ο π. Γεώργιος ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά και η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Ακαδημίας Κρήτης για μια τέτοια επίσημη συνεργασία, προκειμένου να υπάρξει κοινή προσπάθεια για την προαγωγή της Ελληνικής Γλώσσας, της Ορθόδοξης Θεολογίας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Παρουσίαση των μαθημάτων
Κατά την δεύτερη μέρα των εργασιών στο κυβερνητικό κτίριο του Οίκου των Εθνοτήτων, έναντι του ιστορικού ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο π. Γεώργιος εκλήθη τιμής ένεκεν ως Έλληνας επισκέπτης και συμμετείχε στη στρογγυλή τράπεζα με έντεκα Πρυτάνεις και εκπροσώπους Ρωσικών και Σλαβικών Πανεπιστημίων και με συνομιλητές διακεκριμένους Ελληνιστές φιλολόγους. Εκτός από την επιστημονική εισήγηση με επίκεντρο την παιδεία, ο π. Γεώργιος Μαρνέλλος και η καθηγήτρια κυρία Τατιάνα Μπορίσοβα, έκαναν μια σύντομη παρουσίαση των θερινών και χειμερινών μαθημάτων Ελληνικής και Ρωσικής Γλώσσας του ομώνυμου Ινστιτούτου που λειτουργεί στον Άγιο Νικόλαο, καθώς επίσης των δράσεων ελληνικού και ρωσικού ενδιαφέροντος που προγραμματίζονται να γίνουν στην Κρήτη, στη διάρκεια του 2016.
«Οι σύνεδροι καταχειροκρότησαν για το σπουδαίο αυτό έργο που επιτελείται στην τουριστική πόλη μας και πολλοί ζήτησαν να τους δώσομε την κάρτα μας στα ρωσικά για να επισκεφτούν την Κρήτη και μας προσκάλεσαν σε συνέδρια που θα λάβουν χώρα το επόμενο έτος σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και το Φιλολογικό Πανεπιστήμιο της Κριμαίας και η Θεολογική Σχολή του Κουρσκ», είπε ο πατήρ Γεώργιος.
Να σημειωθεί πως στις εργασίες της Συνέλευσης υπήρξε εξαιρετικά σημαντική η επιστημονική παρουσία της διακεκριμένης Ρωσίδας Φιλόλογου Τατιάνας Μπορίσοβα και ουσιαστική η συμβολή της στην επιτυχία των εργασιών. Η κ. Μπορίσοβα παρουσίασε δυο εισηγήσεις με την ιδιότητα της συντονίστριας των προγραμμάτων Ελληνικής και Ρωσικής Γλώσσας του Ινστιτούτου και της Αντιπροέδρου της Επιτροπής συνεργασίας του Ινστιτούτου με τα Ρωσικά Πανεπιστήμια και παράλληλα και ως εκπρόσωπος του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ιδιαίτερα πλούσια και εντυπωσιακά ήταν και τα προγράμματα της ψυχαγωγίας στο πλαίσιο του συνεδρίου που μεταξύ άλλων συμπεριλάμβαναν μια εξαιρετική συναυλία με ρωσικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια που εκτελέστηκαν από τους φοιτητές των αντίστοιχων Τμημάτων της Ακαδημίας, καθώς και την επίσκεψη στο Μουσείο της λαϊκής τέχνης που στεγάζεται στο κτήριο της Ακαδημίας και τέλος την ξενάγηση στο Κρατικό Μουσείο του μεγάλου Ρώσου γλύπτη Sergey Konenkov (1874- 1971).
Η όλη προσπάθεια, όπως τόνισε ο πατήρ Γεώργιος, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία με την ευλογία και του Μεγάλου Στάρετς της Ρωσίας Σεργίου του Ράντονεζ, από το Μοναστήρι του οποίου ξεκίνησαν όλες «οι ευλογημένες επαφές και δράσεις που είχαμε ως εκπρόσωποι του Ιδρύματος Παιδείας και Πολιτισμού με τα γνωστά πρόσωπα και την πλειάδα των φίλων Ρώσων συνεργατών, οι οποίοι αγαπούν, θαυμάζουν και προβάλλουν σε όλη τη Ρωσία την τουριστική πόλη του Αγίου Νικολάου, την Κρήτη, τα μνημεία και τις ομορφιές της».

Πηγή: Εφημερίδα «Ανατολή», Ατσαλάκης Μιχάλης

http://www.anatolh.com/2016/01/03/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1/

Tags: , , , , ,